Dnes je veľmi uponáhľaný svet. Ľudia žijú veľmi rýchlo a tak sa aj stravujú. Nakúpia všetko možné, bez toho aby sledovali, či sú tovary zdravé a prospešné pre zdravie. Tuk zvyšuje riziko vzniku chorôb ako cukrovka, či ochorenie srdca.
Je dôležité znížiť príjem potravín, ktoré sú pre nás tie najnebezpečnejšie:
1. Potraviny, ktoré obsahujú trans-tuky – mnohí výrobcovia pridávajú do potravín prísady, aby viac výrobok chutil. Tieto prísady sú veľmi škodlivé a spôsobujú hypertenziu. Potraviny, ktorým by sme sa určite mali vyhýbať sú balené, alebo spracované potraviny ako šišky, pizza.
2. Jednoduché sacharidy – hovoríme o sladkých potravinách, ktoré nám rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a zároveň rýchlo ukladajú tuk. Sladké potraviny v nás neustále vytvárajú pocit hladu, ktorý vedie k prejedaniu a následne k obezite. Ak chceme schudnúť je nevyhnutné vyhnúť sa potravinám, ktoré sú bez živín ako čokoláda, chipsy, cukríky a podobne. Ak máte chuť na sladké radšej si dajte ovocie, ktoré má oveľa viac vitamínov.
3. Rýchle občerstvenie – dnešný svet je veľmi vynaliezavý a ponúka zaneprázdneným ľudom množstvo rýchleho občerstvenia. Pre žalúdok je to hotová pohroma. Väčšina takýchto potravín obsahuje veľa trans – tukov a veľa kalórií. Hranolky, hamburgery nie je tá správna voľba.
4. Smotanový tovar – bohaté krémové a smotanové výrobky na nás v obchodoch pozerajú zo všetkých strán. Tovar, ktorý obsahuje vysoké množstvo smotany ako napríklad zmrzlina, šalátové dressingy, majonézy obsahujú vysoké úrovne kalórií.
To, ako sa stravujeme, je bezpochyby primárnym faktorom vývoja nárastu civilizačných chorôb a epidémie cukrovky. Človek jednoducho nebol stvorený tak, aby prijímal tak veľké množstvá cukru, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, chleba, zemiakov alebo výrobkov z pasterizovaného mlieka. Sacharidy nám škodia, teda s výnimkou zdravých sacharidov zo zeleniny a primeraného príjmu sacharidov z ovocia.
Nezabúdajte, že prevencia je vždy lepšia ako liečba. Už poznáte, ktoré potraviny vám výrazne škodia a môžete sa im vyhnúť. J